BOLIVIJA – PRVA ZEMLJA BEZ McDONALD’Sa!

Već 2002. godine zbog iznimno lošeg poslovanja, McDonalds je bio primoran napustiti tržište Bolivije, a da priča i dalje živi dokazuje dokumentarac koji priča upravo o tome. Nakon 14 godina poslovanja u Boliviji i unatoč mnogim kampanjama i promocijama, McDonlad’s je u prosincu 2002. Godine morao zatvoriti svojih 8 restorana u velikim bolivijskim gradovima La Pazu, Cochabambi i Santa Cruz de la Sierri. Negativno poslovanje gotovo od samog početka dolaska u Boliviju dovelo je McDonalds u Boliviji do bankrota. Ne, razlog nije bio loša i nezdrava fast food hrana ili usluga, već činjenica da se Bolivijanci nikada nisu navikli na „brzu hranu” jer kulturološki gledano taj koncept nikada ne bi ni mogli prihvatiti. Upravo je „brza hrana” čista suprotnost jednom tradicionalnom dobrom objedu. Za kvalitetan obrok on se mora pripremati s mnogo ljubavi, pažnje, uz određene higijenske standarde i pravilno vrijeme kuhanja, a svjesni smo da u lancima brze prehrane ovi čimbenici i nedostaju.

„Zašto je McDonalds bankrotirao u Boliviji” (Por qué quebró McDonald’s en Bolivia) naziv je dokumentarnog filma koji obuhvaća intervjue s kuharima, sociolozima, nutricionistima i edukatorima općenito, koji se očito svi slažu s prije navedenom činjenicom: Bolivijanci nisu protiv hamburgera, već općenito koncepta „brze prehrane”.

Ova priča otvara oči, jer zanimljivo je kako mora biti jaka neka kultrura i tradicija da na koljena baci (i posrami) jednog takvog trgovačkog diva poput ovog lanca brze prehrane. Mogu li se Hrvati borit s tim ili ćemo prije morati dobiti bitku s brojnim pekarnama koje se munjevitom brzinom otvaraju gotovo na svakom zagrebačkom uglu? Moram priznati da nemam ništa protiv pekarne, ali činjenica je da se pretvaraju u mjesta brze prehrane, ali ne tako zdrave kako bismo htjeli.

Autor Sandra Bortek – biosvijest.hr

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: